O GaBo

Podpora regionální gastronomie je jedním z dominantních cílů občanského sdružení Gastronomia Bohemica.

Motto aktivit podporovaných sdružením Gastronomia Bohemica zní:
„Obohacovat pobyty turistů v Česku o typicky českou gastronomii nabízenou z tradičních českých surovin v typických českých pohostinstvích a aktivně prosazovat změny ve zvyklostech a předpisech pro realizaci tohoto záměru.“

 

Propagace pouze gastronomie, bez propojení s cestovním ruchem, je samoúčelná, a věnují se jí nyní především masové sdělovací prostředky a je předmětem jejich konkurenčního boje. V tomto směru však gastronomické aktivity nabízejí italskou kuchyni, vaření za málo peněz, apod. Jen několik takových aktivit můžeme považovat za podporu české gastronomie a podpora regionální kuchyně je výjimkou. A právě spojení tradiční regionální gastronomie s cestovním ruchem je předmětem zájmu sdružení Gastronomia Bohemica.

                                                                                                                     

 

 

 

Rok 2015: Méně vepřového, více hovězího

Masnou produkci roku 2015 táhlo loni dolů vepřové, hovězího ale bylo víc. Ve výsledku produkce masa v Česku v loňském roce klesla o 0,8 procenta.

 

Vepřové totiž tvoří víc než polovinu veškerého vyprodukovaného masa. Množství vepřového se propadá i proto, že polovina spotřebovaného vepřového masa pochází z dovozu.

 

V Česku se podle zjištění Českého statistického úřadu v roce 2015 vyprodukovalo 448 tisíc tun masa. Zpracovatelé masa vykázali přírůstek pouze v prvním čtvrtletí, kdy výroba stoupla o 1,1 procenta, zbylá čtvrtletí ale přinesla omezování produkce, a to i o dvě procenta. Některé oblasti se ale na propadu nepodílí. Za celý rok se dařilo zvýšit produkci hovězího a telecího masa o 4,2 procenta a drůbežího masa o 1,3 procenta.


„Zdánlivě pozitivní zprávu – meziroční nárůst produkce hovězího masa – si lze vysvětlit výkyvy na trhu s mlékem. Celá řada chovatelů totiž pod tlakem snižujících se cen za mléko převedla chovy dojených krav na krávy masné,“ řekla mluvčí Agrární komory Dana Večeřová. Podle ní hrála roli i poptávka po hovězím v EU i mimo Unii.

 

Nižší výkupní ceny prasat, na trhu je přebytek
Klesala však produkce vepřového, která obnáší víc než polovinu celkové výroby masa v Česku. Úbytek byl o 3,5 procenta na 228 tisíc tun.

 

Hlavním důvodem poklesu u vepřového je podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala snižující se výkupní cena prasat. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 12 procent. Cena padá hlavně kvůli přebytkům na trhu, které přineslo ruské embargo na dovoz potravin.

 

Na české pulty se dováží vepřové hlavně z Německa, Španělska nebo Polska. „Mezi další patří určitě Belgie a Holandsko. Je pro nás nepochopitelné, jak je potom možné, že maso, které je z těch zemí dovezeno, se prodává třeba o dvacet, pětadvacet procent levněji než to, co je vyrobeno z našich prasat,“ řekl Stibal.

 

Klesla výroba i dalších druhů masa. Výroba skopového byla nižší o pět procent a kozího o 4,9 procenta. Absolutně největší pokles byl u koniny, které se vyrobilo o téměř polovinu méně než v roce 2014. Podle zpracovatelů není mezi lidmi zájem.

 

Partneři

Česká chuťovka  - www.ceskachutovka.cz

 

 

 

www.hotely-krumlov.cz