O GaBo

Podpora regionální gastronomie je jedním z dominantních cílů občanského sdružení Gastronomia Bohemica.

Motto aktivit podporovaných sdružením Gastronomia Bohemica zní:
„Obohacovat pobyty turistů v Česku o typicky českou gastronomii nabízenou z tradičních českých surovin v typických českých pohostinstvích a aktivně prosazovat změny ve zvyklostech a předpisech pro realizaci tohoto záměru.“

 

Propagace pouze gastronomie, bez propojení s cestovním ruchem, je samoúčelná, a věnují se jí nyní především masové sdělovací prostředky a je předmětem jejich konkurenčního boje. V tomto směru však gastronomické aktivity nabízejí italskou kuchyni, vaření za málo peněz, apod. Jen několik takových aktivit můžeme považovat za podporu české gastronomie a podpora regionální kuchyně je výjimkou. A právě spojení tradiční regionální gastronomie s cestovním ruchem je předmětem zájmu sdružení Gastronomia Bohemica.

                                                                                                                     

 

 

 

Tři jednoduché recepty s bramborami, které si nenechte ujít

Tři jednoduché recepty s bramborami, které si nenechte ujít

Neobyčejně zdravé a jednoduché recepty od obyčejných lidí.

 

 

Brambory mnoha chutí  - návětevníci1. Rychlovka se zelím 

Na 4 porce potřebujete: 5 větších brambor, 300 g bílého kysaného zelí, 3 pikantní klobásy, 200 ml smetany, sůl a pepř. 

Postup:
Brambory oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Jimi vystelte dna čtyř menších zapékacích misek. 

Přes ně rozprostřete plátky klobásy a pokryjte je zelím, ze kterého jste vymačkali šťávu a překrájeli. Nezapomeňte posolit, opepřit a zalít smetanou. Pekáček nechte v troubě přibližně 25 minut při 180 stupních. A může se podávat! 

 

2. Inspirace s ančovičkami 

Na 4 porce potřebujete: 6 menších brambor, 1 červenou cibuli, 300 g kuřecího masa, 4 lžíce olivového oleje, menší plechovku ančoviček, sůl, pepř, lístky bazalky, 2 lžíce balzamikového octa, případně pečivo na doplnění. 

Postup:
Brambory oloupejte a škrabkou na brambory nakrájejte na tenounké plátky. Vložte je do pekáčku a pokapejte olejem. 

Navrstvěte k nim měsíčky červené cibule, malé kousky kuřecího masa, ančovičky a natrhanou bazalku. 

Doplňte solí, pepřem a vše v pekáčku promíchejte. Připravenou směs vložte do rozpálené trouby a pečte ji při 180 stupních asi 35 minut. Nezapomeňte ji pravidelně promíchávat vařečkou a před podáváním pokapat octem. 

 

3. Variace s pivním sýrem 

Na 4 porce potřebujete: 6 větších brambor, 200 g anglické slaniny, 200 g pivního sýru, 2 lžíce másla, sůl, pepř, pažitku na posypání. 

Postup:
Brambory vařte ve slupce přibližně 15 minut. Poté je slijte, ponořte do studené vody a za pár minut je oloupejte. Předvařené brambory pak nakrájejte asi na centimetr silné plátky a vložte je do pekáčku, který jste bohatě vymazali máslem. 

Přidejte nakrájenou slaninu, kousky sýru, sůl a pepř. Vše promíchejte a dejte péct na 20 minut při 200 stupních. Na talíři ještě porci posypte pažitkou a hostina může začít. 

Partneři

Česká chuťovka  - www.ceskachutovka.cz

 

 

 

www.hotely-krumlov.cz