O GaBo

Podpora regionální gastronomie je jedním z dominantních cílů občanského sdružení Gastronomia Bohemica.

Motto aktivit podporovaných sdružením Gastronomia Bohemica zní:
„Obohacovat pobyty turistů v Česku o typicky českou gastronomii nabízenou z tradičních českých surovin v typických českých pohostinstvích a aktivně prosazovat změny ve zvyklostech a předpisech pro realizaci tohoto záměru.“

 

Propagace pouze gastronomie, bez propojení s cestovním ruchem, je samoúčelná, a věnují se jí nyní především masové sdělovací prostředky a je předmětem jejich konkurenčního boje. V tomto směru však gastronomické aktivity nabízejí italskou kuchyni, vaření za málo peněz, apod. Jen několik takových aktivit můžeme považovat za podporu české gastronomie a podpora regionální kuchyně je výjimkou. A právě spojení tradiční regionální gastronomie s cestovním ruchem je předmětem zájmu sdružení Gastronomia Bohemica.

                                                                                                                     

 

 

 

Milovníci piv se nemusí obávat, o ležák nepřijdou

Milovníci piv se nemusí obávat, o ležák nepřijdou

Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva.

 

Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývaly speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že na novele příslušné vyhlášky se ministerstvo dohodlo s pivovary.

 
"Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Nový pojem "plné pivo" se týká přibližně tří procenta celkové produkce piva v Česku, dodal Jurečka.

 

U piv bude povinné uvádět obsah alkoholu, což v původní verzi vyhlášky ministerstvo nařizovalo pouze u nízkoalkoholických piv. Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například stout, IPA, APA nebo porter.

 

Zástupci minipivovarů již dříve upozornili, že některé nelogičnosti přetrvají. Například spodně kvašené pšeničné pivo mezi jedenácti a dvanácti stupni se bude i nadále jmenovat ležák.

 Pivo - nové pojmenování druhů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických i nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní. "Tradiční bude taková medovina, která bude vyráběná tradičním způsobem historicky od 18. století pouze z čistého medu bez dalších přísad," řekl ředitel potravinářského odboru ministerstva Jindřich Fialka. Přesněji by se měly vymezit i složky používané pro výrobu nealkoholických nápojů.

 

Vyhlášku nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Partneři

Česká chuťovka  - www.ceskachutovka.cz

 

 

 

www.hotely-krumlov.cz