O GaBo

Podpora regionální gastronomie je jedním z dominantních cílů občanského sdružení Gastronomia Bohemica.

Motto aktivit podporovaných sdružením Gastronomia Bohemica zní:
„Obohacovat pobyty turistů v Česku o typicky českou gastronomii nabízenou z tradičních českých surovin v typických českých pohostinstvích a aktivně prosazovat změny ve zvyklostech a předpisech pro realizaci tohoto záměru.“

 

Propagace pouze gastronomie, bez propojení s cestovním ruchem, je samoúčelná, a věnují se jí nyní především masové sdělovací prostředky a je předmětem jejich konkurenčního boje. V tomto směru však gastronomické aktivity nabízejí italskou kuchyni, vaření za málo peněz, apod. Jen několik takových aktivit můžeme považovat za podporu české gastronomie a podpora regionální kuchyně je výjimkou. A právě spojení tradiční regionální gastronomie s cestovním ruchem je předmětem zájmu sdružení Gastronomia Bohemica.

                                                                                                                     

 

 

 

Knedlíky

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Michal Křepelka z firmy TROJA Catering s.r.o. Získal 1. místo v kategorii houskový knedlík.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Michal Křepelka z firmy TROJA Catering s.r.o. Získal 1. až 2. místo v kategorii bramborový knedlík.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Michaela Kybalová z SŠ hotelnictví a gastronomie hotelu International, s.r.o. Praha. Získala cenu poroty.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Michaela Kybalová z SŠ hotelnictví a gastronomie hotelu International, s.r.o. Praha. Získala 2. místo v kategorii Karlovarský knedlík.

1,5 housky nebo rohlíku, hrnek hrubé mouky, hrnek mléka, dvě špětky soli, tři žloutky, sníh ze tří bílků, 50 g másla

Housky nakrájíme na drobné kostičky. Zvlhčíme je mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, sůl a rozehřáté máslo, a necháme důkladně prosáknout. Vmícháme mouku a sníh z bílků. Směsí naplníme čtyři čtvrtlitrové hrnky, které jsme předtím vymazali tukem nebo olejem. Hrnky vložíme do hrnec s vroucí vodou (voda by měla dosahovat asi do půlky hrnku). Nejlepší je položit na dno hrnce utěrku a hrnky postavit na ní. Vaříme pod pokličkou asi 25 minut. Poté hrnky vyjmeme a hotové knedlíky vyklopíme.

8 rohlíků nebo housek (lepší starší - nedrobí se ), 2 vajíčka, 0,4 l mléka, 1 lžička soli, 50 g hrubé mouky

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, nalijeme na rohlíky, přidáme prosátou mouku, promícháme a necháme chvíli stát. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky velikosti menších tenisových míčků. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut, při vaření je občas obrátíme. Až vyplavou, zkusíme jeden na zkoušku rozříznout. Když je hotový, vyndáme z vody všechny. Vařené knedlíky rozkrojíme na půlky a podáváme.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Patrik Kyjevský z Súkromné stredné odborné školy GOS - SK z Trnavy na Slovensku. Získal cenu poroty.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Patrik Kyjevský z Súkromné stredné odborné školy GOS - SK z Trnavy na Slovensku. Získal cenu poroty.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Alexandra Pozdechová z Súkromné stredné odborné školy GOS - SK z Trnavy na Slovensku. Získala cenu poroty.

Recept ze Soutěže o nejlepší knedlík 2013 - Alexandra Pozdechová z Súkromné stredné odborné školy GOS - SK z Trnavy na Slovensku. Získala cenu poroty.

1 2 

Partneři

Česká chuťovka  - www.ceskachutovka.cz

 

 

 

www.hotely-krumlov.cz