O GaBo

Podpora regionální gastronomie je jedním z dominantních cílů občanského sdružení Gastronomia Bohemica.

Motto aktivit podporovaných sdružením Gastronomia Bohemica zní:
„Obohacovat pobyty turistů v Česku o typicky českou gastronomii nabízenou z tradičních českých surovin v typických českých pohostinstvích a aktivně prosazovat změny ve zvyklostech a předpisech pro realizaci tohoto záměru.“

 

Propagace pouze gastronomie, bez propojení s cestovním ruchem, je samoúčelná, a věnují se jí nyní především masové sdělovací prostředky a je předmětem jejich konkurenčního boje. V tomto směru však gastronomické aktivity nabízejí italskou kuchyni, vaření za málo peněz, apod. Jen několik takových aktivit můžeme považovat za podporu české gastronomie a podpora regionální kuchyně je výjimkou. A právě spojení tradiční regionální gastronomie s cestovním ruchem je předmětem zájmu sdružení Gastronomia Bohemica.

                                                                                                                     

 

 

 

Boj o Pražskou šunku jde do finále

Boj o zapsání Pražské šunky na seznam Zaručených tradičních specialit EU se blíží do finále. A to i přesto, že se ani po třech a půl letech nepodařilo vyřešit všechny připomínky, které proti zápisu měla slovenská strana. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/boj-o-prazskou-sunku-jde-do-finale-1261625#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

„Poslední verze žádosti odešla k Evropské komisi před Vánoci. Doufáme, že v blízké době rozhodne, jestli Pražskou šunku na seznam zapíše, nebo ne,“ uvedl Jan Katina, šéf Českého svazu zpracovatelů masa, který žádost podal. 

Rozhodnutí by mělo padnout na jaře. Proti specifikaci toho, jak má Pražská šunka vypadat, se ohrazovali Slováci, neboť kvůli společné federální historii má i u nich Pražská šunka tradici a také se tam vyráběla. Pokud by se ale podle tuzemského svazu slovenským výhradám vyhovělo, znamenalo by to snížení kvality produktu.

Spor o obsah vody
Jednou z nevyřešených výhrad byl totiž například obsah vody ve výrobku, který by měl být podle slovenské strany vyšší. Rozhodnout tak bude muset Evropská komise.


Žádost o zapsání šunky na seznam Zaručených tradičních specialit, kterých je nyní v EU pouhých 53 včetně belgických speciálních piv typu lambic a kriek či italské mozzarelly, byla zveřejněna v září 2012. V půlroční lhůtě pro podání námitek měli výhrady nejen Slováci, ale i Němci, Rakušané a Italové. Jejich připomínky se ale na rozdíl od těch slovenských podařilo vyřešit.
 

Zpracovatelům masa pomáhalo slovenské námitky vyvrátit také ministerstvo zemědělství, které mimo jiné přispělo dokumenty ze svého archivu ve formě starých etiket či dodacích listů. Z nich bylo patrné, odkdy a kam se Pražská šunka už od počátku vyvážela. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/boj-o-prazskou-sunku-jde-do-finale-1261625#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/boj-o-prazskou-sunku-jde-do-finale-1261625#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Partneři

Česká chuťovka  - www.ceskachutovka.cz

 

 

 

www.hotely-krumlov.cz